dissabte, 22 de gener del 2011

ACLARIMENTS per a desorientats derivats del seguiment d'elaboracions d'estudiants

Com a professor, a més de les breus orientacions personals anotades a cada estudiant, remeto a fonts d'informació que he considerat correctes i clares.

MODERNITAT - POSTMODERNITAT (pensament, societat) és el mateix que
http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2010/11/modernitat_postmodernitat_i_societat_liquida_60276.php
MODERNISME (reduït a moviment artístic, cultural.
http://ca.wikipedia.org/wiki/Modernisme
I encara algú confon amb EDAD MODERNA. (Això ja és més greu)
http://es.wikipedia.org/wiki/Edad_Moderna

S'ha d'afinar. Pensar quina és la paraula adequada de les vàries associades. No és el mateix: sociabilitat que socialització, afectivitat que afectació, afectivitat que efectivitat, comunicativa que comunicactiva, constructivisme que construccionisme, cultural que cultual, polític que politicòleg, eficàcia- eficiència... (Atenció als gramemes que modifiquen el sintagma)
D'altres tenen relació de significat marcant diferència partint de sintagmes diferents: sentiment- emoció, individual- personal, ètica - moral, estètica - art, ciència - filosofia, veritat - certesa, llei (natural = regularitat) - llei (social = obligació).


PARADIGMA: model o conjunt de possibilitats. Sintagma: realització concreta d'un model entre molts.
http://culturitalia.uibk.ac.at/hispanoteca/Foro-preguntas/ARCHIVO-Foro/Paradigma-sintagma.htm


ECOLOGIA presnetada com a corrent de pensament actual. és una ciència, sí, prò ´s una ciència multidisciplinat, atnt que inclou ètica i pr tant filosofia.
http://biocab.org/ecologia.html
És També un bon exemple de paradigma científic d ela complexitat: des de la química elemental a la ètica ambiental.
I també clar el paradigma sociocrític, el que diu no sols explicar, interpretar, sinó canviar al realitat ( i no la natural, respectar-la; canviar al realitat social que no respecta ni els humans ni la natura) "We can!"

No vaig voler presenetar-ho com ECOSOFIA pensant que és una paraula poc estesa encara. La paraula Ecosofia la va introduir el pensador català-hindú reconegut internacionalment Raimon Panikkar (1918-2010). Em va acceptar el 1999 als seminaris de Vivarium Academicum que dirigia. ECOSOFIA. Para una espiritualidad de la tierra (Cittadella Editrice: Asisi 1993 / Madrid: San Pablo 1994). Ecosofia és la nova saviesa del viure humà que reintegri les dimensions còsmica, humana i divina (Antropologia tridimensional: soma, psiqué, pneuma). Veig que els seguidors d'Ivan Illich a Cuernavaca (Mexico) estudien i elaboren en aquesta orientació d'Ecosofia. (Són gent sèria)
http://www.ecosofia.org.mx/presentacion.php

No he revisat prou, però sembla bé:
http://www.ecologiasocialnqn.org.ar/ecosofia.htm

No tan fiable em sembla:
http://ecosofia.org/
Noteu com ja la presentació i els colors ens donen una pista. ¿Posen negre perquè tenen por del caos o perquè són misteriosos?. A Internet es troba tot, de tot; cal tenir criteri per seleccionar informació i formació per convertir en coneixement. No sigueu confiats (Internet no té cap autoritat, és un canal). No sigueu desconfiats (Internet pot difondre les causes reprimides pers poders opressors). Penseu comuniqueu i dialogueu amb amics (relació social), companys i professors i espolsareu (també expulsareu) la porqueria i us quedareu amb la cultura (nutrició social), allò que alimenta la dimensió humana. Vosaltres que us prepareu per ser mestres, els que eduquen fent ser cadascú allò que pot i vol ser (reproducció social personalitzadora).

Martí Teixidó
professor

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada